marți, 8 decembrie 2009

Orgasm Gustativ


Iubesc mâncarea! O iubesc cu toate papilele mele gustative, pentru că la fel ca sexul îmi poate satisface două nevoi simultan: o nevoie fizică şi o nevoie psihologică (pofta). Şi pentru că îmi plac ambele atât de mult azi am să continui în maniera postului anterior şi am să vorbesc despre asemănarea dintre sex şi mâncare.

Totul începe de la nevoie, care, în funcţie de circumstanţe, poate fi fizică sau psihologică. Am participat la două cursuri culinare până în prezent şi pot să spun că ambele au început prin definirea a două cuvinte: foamea şi pofta.
Foamea apare atunci când corpul este privat de o sursă de hrană pentru o perioadă anume de timp. Ea induce corpului o stare de discomfort care determină subiectul să caute imediat o sursă de hrană. Foamea scurtcircuitează parcusul corect al procesului de hrănire specific unei fiinţe umane sărind peste etapa de analiză mentală a hranei şi împingând subiectul la acţiuni pur instinctive, animalice.
Pofta în schimb poate fi autoindusă de către subiect prin procese mentale, acesta folosindu-se de memorie sau poate fi declanşată de factori externi care acţionează asupra simţurilor. Ea induce corpului o stare plăcută care în mod paradoxal determină subiectul să ia decizii raţionale cu privire la satisfacerea nevoii. Într-un cuvânt (de fapt mai multe), pofta ne face să fim pretenţioşi, iar foamea ne coboară standardele sub limita umană.

Acum că nevoia guvernează corpul, în funţie de caracterul acesteia subiectul o va lua într-o direcţie sau în alta. Dacă îi este foame, ca să o scurtăm, va încerca să mănânce orice pare comestibil sau nu în funcţie de intensitatea sentimentului. Acest lucru nu îi va putea satisface decât nevoia fizică. Pe de altă parte, dacă îi este poftă acesta va fi mult mai rezervat în alegeri şi va căuta plăcerea. Folosindu-se de poftă individul îşi poate satisface atât nevoia fizică cât şi pe cea mentală.

Freud zicea că sexul este la fel de important ca şi mâncarea. Şi avea dreptate. Orice om cu o minte şi un trup sănătos are nevoie de sex la fel cum are nevoie de mâncare. De asemenea, când vine vorba de sex putem discuta de nevoia fizică şi de cea psihologică, de poftă (de acel "lust" din engleză care sună mult mai bine). "Foamea" de sex apare atunci când individul este privat de această nevoie pentru o perioadă de timp. Ea împinge individul la gesturi animalice, mecanice, care nu pot garanta decât o satisfacţie fizică. Îi coboară standardele într-atât încât nu îi pasă cu ce sau cu cine o face.
Pe de altă parte când vine vorba de "lust" lucrurile se schimbă. Suntem selectivi şi doar anumite lucruri ne trezesc interes. Deci pofta ne face pretenţioşi atunci când vine vorba să ne alegem partenerul sexual, pe când "foamea" ne transformă în animale. Doar atunci când ne folosim de poftă un act sexual poate fi desăvârşit.

Autoinducerea poftei sau stimularea simţurilor prin lucruri concrete reprezintă preludiul. Atât în cazul actului de hrănire cât şi al actului sexual. Trezirea simţurilor este absolut necesară pentru o savurare corectă a actului în sine fie că este sexual sau de hrănire. Fără această etapă ceea ce urmează devine lipsit de valoare şi cade în sfera nevoii fizice. Să faci sex fără preludiu e ca şi cum ai încerca să mănânci ceva cu ochii închişi, cu nasul astupat, fără să atingi mâncarea, fără să o mesteci - să o înghiţi direct, şi nu în ultimul rând fără să te gândeşti la ea.

Sexul în sine la fel ca şi mâncarea sunt spectaculoase atât timp cât sunt determinate de poftă şi le voi detalia într-o postare viitoare.
Până atunci vă invit să admiraţi ultimul meu desert denumit: Orgasm Gustativ. Enjoy!

P.S. Cine vrea reţeta să mă caute pe mail

1 comentarii:

Anca Ligia Petre spunea...

Postarea asta ma excita

Trimiteți un comentariu